Przepis na Bataty z Kurkami

Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki. Na polskich stołach goszczą rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Tymczasem bataty przewyższają nasze rodzime ziemniaki pod względem wartości odżywczych. Istnieje wiele odmian batatów. Różnią one się kolorem skórki i miąższu. Ja wybieram te które w swoim wnętrzu skrywają żółty miąższ. Są one bowiem skarbnicą karotenoidów, które mają wpływ na kondycję i wygląd naszej skóry jak również związków mineralnych. Propozycji na ich przyrządzenie możemy znaleźć wiele. Jednakże pokusiłam się o połączenie ich z kurkami, które skrywałam w moim zamrażalniku.

BATATY Z KURKAMI


SKŁADNIKI:


  • 4 średnie słodkie ziemniaki (bataty o żółtym miąższu)
  • 250 g kurek (mogą być mrożone)
  • 2 małe cebule (lub jedna duża)
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • masło (aby zeszklić cebule)
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


  1. Bataty myjemy i kroimy na pół. Smarujemy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Każdą z połówek zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st. C. przez około godzinę czasu.

  2. Podczas gdy tak przygotowane ziemniaki pieką się zabieramy się za obranie i pokrojenie cebuli w kostkę. Podsmażamy ją do momentu zeszklenia na maśle. Gdy już się zeszkli dodajemy do niej kurki ( te większe możemy pokroić). Smażymy, aż do momentu gdy staną się miękkie.
  3. Gdy już połowa naszego smażonego farszu jest gotowa przekładamy go do miseczki i dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  4. Z upieczonych batatów (dajmy im chwilę, aby ostygły) wydrążamy ostrożnie miąższ,aby nie uszkodzić skórki. Posłuży ona nam jako łódeczka do nadziewania.
  5. Wydrążony miąższ mieszamy z wcześniej przygotowaną częścią farszu. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
  6. Wydrążone łódeczki z batatów nadziewamy farszem i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez około 7/8 minut od góry z włączonym termoobiegiem.
  7. Gdy już delikatnie się zapieką wyciągamy z piekarnika posypujemy szczypiorkiem.

     


    SMACZNEGO!!!


Tak upieczone bataty możemy podawać na wiele sposobów ja osobiście bardzo je lubię z grillowaną piersią! A Wy w swoim domowym zaciszu przygotowałyście już słodkie ziemniaki?

5 komentarzy

Komentuj