Składniki:
Przyprawa piernikowa,
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości minimum 50% kakao, pokruszonej na kawałki.
100g cukru
500 g mleka skondensowanego słodzonego (może być również niesłodzone)
150g wódki
150g whisky
Przygotowanie:
W pierwszym etapie musimy rozdrobnić czekoladę. Następnie dodajemy jedną czubatą łyżkę przyprawy piernikowej, cukier i mleko skondensowane. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i czekolady. jednak nie doprowadzamy do gotowania naszej mieszanki. Po chwili, gdy nasza baza pod likier ostygnie dodajemy wódkę i whisky. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.
__________________________
Teraz już śmiało możemy delektować się smakiem likieru piernikowego. Z podanych składników wyszło mi około 800 ml likieru. Swoje butelki dodatkowo przyozdobiłam tkaniną, sznurkiem, laską cynamonu oraz odrobiną tui. Myślę, że taka buteleczka likieru nie jednej nam bliskiej osobie sprawi wiele przyjemności, jak i również zapewni doznania smakowe.

Diamentowa
Chciałam tylko powiedzieć, że zrobiłam go w tym roku na święta i wszyscy byli zachwyceni. Dziękuję!
Marzena Bartosz
Cieszę się bardzo 🙂