
Zupa Meksykańska będzie idealnym posiłkiem dla osób lubiących szybkie w przygotowaniu i ostre potrawy. Pomimo panujących upałów na zewnątrz od dłuższego czasu chodziła za mną potrawa, która dostarczy mi niezwykłych wrażeń smakowych. Jest ona niezwykle sytym posiłkiem za sprawą zawartej w niej fasoli, kukurydzy i mięsa mielonego. Przygotowanie tego posiłku zajmie Ci mniej niż godzinę, a Twoja rodzina na pewno doceni jej walory smakowe po dniu spędzonym aktywnie na dworze.
ZUPA MEKSYKAŃSKA
SKŁADNIKI:
*MIĘSO MIELONE WIEPRZOWE (500G)
*KUKURYDZ (1 PUSZKA)
*FASOLA BIAŁA (1 PUSZKA)
*FASOLA CZERWONA (1PUSZKA)
*KUKURYDZA (1 PUSZKA)
*CZOSNEK (4 ZĄBKI)
*POMIDORY (1 PUSZKA)
*CEBULA (2 DUŻE)
*PAPRYKA MIELONA OSTRA I SŁODKA, SÓL ( WEDLE UZNANIA)
*BAZYLIA, LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE
*CZERWONA PAPRYKA (Ja użyłam dipu z papryczek chili )
PRZYGOTOWANIE :
Do garnka wlej olej. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na podgrzany olej. Dodaj przepuszczony przez praskę czosnek i poczekaj, aż się zarumieni. Następnie dodaj mięso mielone i dopraw solą i papryką. Gdy mięso się podsmaży dodaj do niego czerwoną i białą fasolę, kukurydzę i pomidory, a także paprykę (ja dodałam sos z papryczek chili). Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy już będzie gotowe możesz posypać natką pietruszki bądź bazylią i GOTOWE!
Prawda, że proste! Życzę smacznego i dajcie koniecznie znać czy już zajadaliście się samczą zupą meksykańską?
Magda
Ja uwielbiam meksykańską kuchnię. Szukam inspiracji w restauracjach i w internecie i testuje nowe przepisy lub udoskonalam stare. Zupy meksykańskiej jeszcze nie przygotowywałam, ale z chęcią wypróbuję przepis. Lubię takie pikantne dania. Chciałabym kiedyś wybrać się w podróż do Meksyku w poszukiwaniu nowych kulinarnych inspiracji 🙂